Se pregăteşte demolarea stadionului „Tineretului“ din Craiova

Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi pus la pământ în acest an, pentru a face loc unui complex sportiv multifuncţional. Investiţia estimată la 20 de milioane de euro, pentru care au fost solicitate fonduri de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), ar putea demara anul viitor. Până atunci, trebuie demolat stadionul şi stabilit proiectantul noii arene.

Procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare şi asistestenţă tehnică din partea proiectantului a fost anulată în primă fază, dar procedura demolării stadionului de legendă al fotbalului craiovean îşi urmează cursul. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, proprietarul terenului şi al construcţiilor aferente bazei sportive, a stabilit deja proiectantul demolarii şi a obţinut de la Primăria Craiova certificatul de urbanism privind demolarea.

Documentul a fost emis săptămâna trecută, având drept scop „desfiinţare construcţii aferente bazei sportive «Complexul Sportiv Stadion Tineretului»“. Potrivit certificatului de urbanism, folosinţa actuală a terenului de 20.704 mp este curţi construcţii, iar destinaţia după PUG – zonă centrală şi istorică cu funcțiuni complexe de interes public. Tot în acest document se menţionează că, dacă există construcţii pe proprietăţi învecinate, adiacente construcţiei propusă pentru desfiinţare, „se va prezenta referat de expertiză tehnică de protejare a construcţiilor învecinate şi, în functie de concluziile acestuia, acordul autentificat al proprietarilor afectaţi“.

Se cunoaște proiectantul demolării stadionului „Tineretului“

De proiectarea demolării se ocupă o firmă din Constanţa, Zen Proiect Consulting SRL. Contractul a fost atribuit direct în data de 3 martie, pentru suma de 69.000 de lei. Firma care va demola însă stadionul „Tineretului“ va fi stabilită în perioada următoare, tot prin procedură de achiziţie publică.

Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi demolat în acest an
Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi demolat în acest an

Licitaţia nu a fost încă publicată în sistemul electronic, cert fiind doar faptul că demolarea arenei care anul viitor ar fi împlinit 90 de ani se va face în acest an. De altfel, Consiliul Judeţean Dolj a şi prins în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 suma de un milion de lei, strict pentru demolarea stadionului „Tineretului“.

CJ Dolj mai strigă o dată după proiectant

În paralel cu procedurile de eliberare a amplasamentului și pregătirea terenului pentru viitoarea construcție, CJ Dolj a demarat şi licitaţia pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor. Dacă lucrările de construire a complexului sportiv multifuncţional sunt programate pentru 2023, partea de demolare a stadionului şi proiectul tehnic al noii arene ar trebui finalizate în acest an. Consiliul Judeţean a început însă cu stângul procedura de achiziţie a proiectării.

Licitaţia demarată pe 6 martie a fost anulată în data de 25 martie. Motivul: valoarea contractului a fost estimată greşit. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Procedura se anuleaza în conformitate cu dispoziţiile art. 212 alin. 1 lit. c) din Legea 98/2016 actualizată, deoarece au fost identificate încălcări ale prevederilor legale, în sensul determinării eronate a valorii estimate a contractului, afectând astfel procedura de atribuire“, se arată în anunţul din SEAP.

Ce se vrea de la proiectant

Cu alte cuvinte, valoarea contractului de proiectare a fost prea mică. Proiectul tehnic al noului centru sportiv multifuncţional a fost estimat la valorea de 1.978.912 lei (fără TVA), adică 475.000 de euro cu TVA.

O sumă poate prea mică, având în vedere valoarea estimată a lucrărilor: circa 20 de milioane de euro. Mai ales că CJ Dolj vrea totul de la proiectant: studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportarea în timp a construcţiei.

Cum va fi atribuit contractul de proiectare a arenei multifuncționale

De asemenea, Consiliul Judeţean solicită asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor („as built”). Acesta din urmă se realizează pe parcursul executării construcţiei şi actualizează post-construire documentaţia tehnică, în conformitate cu realitatea de pe şantier.

Procedura de stabilire a proiectantului noului complex sportiv va fi reluată, cu acelaşi criteriu de atribuire a contractului: „cel mai bun raport calitate – preţ“. Aici nu se va ţine cont prea mult de partea financiară a ofertei, cât de experienţa profesională a celor care lucrează la proiect.

Cum va arăta noul complex sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“

Complexul sportiv multifuncţional care se va ridica în locul stadionului „Tineretului“ va avea o tribună cu peste 6.500 de locuri, dar şi zone comerciale și parcări. Vorbim aici de o sală multifuncțională cu arenă de atletism indoor de categoria I, conformă normelor și standardelor naționale și europene, și o pistă de velodrom care va corespunde specificațiilor impuse de Uniunea Internațională de Ciclism.

Suprafețele de joc vor fi însă concepute să asigure și desfășurarea altor sporturi, dar și a unor evenimente festive (concerte și spectacole). Noul complex va asigura şi spații pentru sportivi – săli de antrenamente, vestiare, saună, zone de relaxare și camere pentru controlul medical, spații pentru staff-ul tehnic, dar și pentru mass-media.

„SURSA-GAZETA DE SUD”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*